bandorka

bandorka

středa 23. dubna 2014

Domácí houskový knedlík

Před více než čtyřmi lety jsem si od Ježíška přála domácí pekárnu. Původně jsem měla hlavu plnou ideálů, že si budu každé ráno péct čerstvý chlebík ke snídani. S čerstvým máslem a horkým čajem. Ideály přešly. "Skutek utek" a co dál? Chleba pečený v pekárně mě extra nenadchnul. Ano, chuťově je moc dobrý, ale chybí mu kůrka.  A tak pekárna stála, prášilo se na ni, občas jsem upekla mazanec...

Pak jsem ale jednou objevila, že domácí pekárna nemusí sloužit pouze k tomu, aby pekla. A že nemá pouze program číslo jedna. A zjistila jsem její obrovskou přednost. A tou je, že umí bravurně míchat kynutá těsta. Z těch jsem měla vždycky respekt a byla jsem na ně příliš líná. Dneska pro vás mám recept, který v pekárně používám asi nejčastěji ze všech. Recept na domácí kynutý houskový knedlík. Od té doby, co jsem jej poprvé zkusila, jsem knedlík v obchodě už nekoupila. Pro domácí knedlík mám slabost :) určitě jej vyzkoušejte, bude vám chutnat.

Budeme potřebovat:
250 ml mléka
1 vejce
500 g hrubé mouky
1 lžička cukru
1 lžička soli
1/4 kostky čerstvého droždí
3 hrsti kostek z rohlíků

Těsto během prvního míchání kontrolujeme, v případě potřeby přisypeme mouku nebo přilijeme mléko. Po vykynutí těsto vyndáme, rozdělíme na tři díly a uděláme z těsta válečky. Nebuďte překvapení, že je knedlík malý. Nebojte, on nakyne. A teď už jej jen uvařit. Já vařím knedlíky v páře, protože mám doma také super věcičku a tou je parní hrnec. Olejem si potřu dno nádoby, popřípadě celý knedlík, a nechám dalších 20 minut kynout. Poté zapnu hrnec na 20 minut. Až se knedlíky uvaří, propíchnu je na několika místech špejlí a nechám vychladnout. Pokud budete vařit knedlíky ve vodě v hrnci, tak knedlíky nechte 20 minut nakynout a poté vložte do vody a vařte 10 minut z každé strany. Po vyjmutí z vody opět propíchat a nechat vychladnout.

Netušíte, jak pro mě bylo náročné vyfotit něco tak obyčejného jako je knedlík. Snad se mi to povedlo :) a fotka vás inspiruje jej vyzkoušet. Přeji krásný den a dobrou chuť Barča

Inspiraci a recept jsem opět získala na Dama.cz





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča