bandorka

bandorka

úterý 28. října 2014

Česnekové grissini


„Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu.“

Krásné sváteční poledne,

dneska mám pro vás recept na Grissini. V Itálii je dostanete v každé lepší restauraci. Tyhle tyčinky bezpochyby patří ke každému jídlu nebo si je můžete dát jen tak jako chuťovku. Grissini se zrodily v 17. století na severu Itálie v Turíně, tehdejší sardský a sicilský král Viktor Amadeus II., řečený Savojský lišák, nemohl strávit měkký chléb, a tak kvůli němu jeho lékař vynalezl tuto pochoutku. Těsto je totiž chlebové, skládá se z hladké mouky, vody a droždí. Jsou rychlé, jednoduché, chutné a levné. Určitě jimi neurazíte žádnou návštěvu. 

Na těsto budete potřebovat:

340 g hladké mouky
8 g soli
1/2 droždí
3 g hnědého cukru
2 lžíce olivového oleje
200 ml vlažné vody


Já dala všechny suroviny do pekárny na program těsto. Pokud pekárnu nemáte, rozdrobte do vlažné vody droždí, přidejte cukr a lžičku mouky. Kvásek nechtě vzejít. Do mísy přesijte mouku, přidejte sůl, olej a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechtě hodinu kynout. 


Poté si rozdělíme těsto na dvě půlky. Uděláme váleček o průměru 4 cm a krájíme na 1 cm tlusté plátky. Ty vyválíme do dlouhých tenkých tyčinek. Já tyčinky ještě zplacatila válečkem, potřela vajíčkem a stočila do spirály. Posypeme solí, sýrem nebo česnekovou solí. 

Pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 190°C. V původním receptu je minut 15, ale bylo to málo, takže záleží jak vám peče trouba. 





Přeji vám krásný zbytek dne
Barča :)



7 komentářů:

  1. Děkuji za tip Baru. Určitě je vyzkouším :). Pěkný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, pak dej vědět, jak chutnaly :) Hezký den i tobě Barča

      Vymazat
  2. Baru, vypadají moc pěkně. Já jsem v Itálii nikdy nebyla, tak bych si ji mohla udělat doma, že?
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máji, zkus, mně moc s tou česnekovou solí chutnaly. Dají se udělat i s olivami, kmínem, rozmarýnem... Barča

      Vymazat
  3. Baru, už jsem je taky pekla a jen se po nich zaprášilo :-) Máš to krásné! Radka

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý večer, dnes jsem je zkoušela a jsou naprosto fantastický :) Těsto dělala pekárna, takže byly takřka bez práce :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča