pondělí 20. října 2014

Jablečný koláč


Krásné pondělní všem,

tak jsem vám o víkendu chtěla hodit recept na jablečný koláč, ale protože PC měl "bebinko", musel na operaci. Takže jsem ani nic nenapsala ani nenafotila, ale hnedka to napravím. 

Minulý týden jsme tady měli soutěž o knížku Kosprd a Telecí, během dneška vyhlásím vítěze. Přes den si vypíšu jména zůčastněných a večer, až se Matýsek vrátí ze školky, nechám ho losovat. Takže sledujte blog a dneska večer se můžete těšit na jednoho šťastlivce.


Jablečný koláč, který dneska pro vás mám, jsem dělala už podruhé. Poprvé jsem ho nestihla vyfotit a vypadalo to, že tentokrát budu mít také smůlu, ale naštěstí jsem jeden kousek vybojovala. 

Já jsem použila formu na koláč o průměru 28 cm. 

Budete potřebovat:

500g listového těsta
75g strouhanky
75g třtinového cukru

2 větší jablíčka
10g másla
skoicový cukr 
1 lžíce krystalového cukru

V první řadě jsem si máslem a hrubou moukou vymastila a vysypala formu, rozválela jsem si těsto a rozprostřela jej po dně a bocích formy. Snažte se, aby byla přibližně stejně tlustá vrstva ve všech místech. 

Strouhanku osmahneme na sucho na pánvi, až nám trošku zezlátne, přidáme třtinový cukr a téměř ihned odstavíme. Necháme vychladnout.

Mezitím si oloupeme a vyjadřincujeme jablíčka a nakrájíme na tenké plátky. Poté strouhanku nasypeme na listové těsto a poklademe jablky. Na závěr jsem jablíčka potřela rozpuštěným máslem a potřela jsem také kraje těsta. Posypala skořicovým cukrem a dala do trouby. 

Troubu máme předehřátou na 180° C a pečeme 20 minut. Poté koláč vytáhneme, posypeme cukrem a dáme ještě na 15 minut do trouby.  Cukr nám na koláči krásně zkaramelizuje.





Dobrou chuť Barča




4 komentáře:

  1. Mňam Baru, jablíčkový koláč nemůže nikdy zklamat. A ať má Matýsek šťastnou ručku.
    Přeji krásný den, v Brně je pod mrakem, ale docela teplo. Majka

    OdpovědětVymazat
  2. Máji, děkuji, tenhle je opravdu dobrý :) a to moc jablíčkové věci nemusím. Tady je taky pod mrakem, nebo tak nějak polojasno a 17 stupňů. Vyřídím mu to, zrovna jdu vypisovat, pěkný den Barča

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...