pátek 5. prosince 2014

Za vločkou vločka z oblohy padá


Včera měla svátek Barbora. 



Barbora je ženské křestní jméno. Podle českého kalendáře má svátek 4. prosince. Barbora je jméno řeckého původu (z řeckého barbaros), což znamená cizinka. 

Myslím, že řezání "barborek" do vázy je jeden z nejtradičnějších vánočních zvyků. Nebo spíše předvánočních. Třešňové větvičky se netrhají pouze na ozdobu, ale právě kvůli tradici. Třešňové větvičky se mají právě 4. prosince uříznout a vložit do vázy s vodou. Poté se čeká, zda do Štědrého dne rozkvetou (což ta letošní rozkvete 100%, protože má pupeny jako by byl duben). Pokud větvička rozkvete, měla by přijít brzy svatba (ta mě snad nečeká :D ).


Barborky jsem si nařezala, do vázičky vložila a ozdobila háčkovanými vločkami. Nyní se těším z vloček a za pár dní z rozkvetlé větvičky. 

Nikdy se mi tyhle "babičkovské" vločky nelíbily, ale jak jde čas a mění se trendy a možná i tím, že stárnu, tak se mi těchto vloček zachtělo na ozdobu.

Pokud se líbí i vám, vkládám schéma, podle kterého jsem háčkovala. 


Pro ty z vás, které mají problém se schématy, vkládám rychlý popisek, jak na vločku.

Já použila přízi maxi, k ní patřičný háček - bohužel na sobě nemá číslo, tak nevím kolikátka to je, ale řekla bych, že 1,25.

  • uháčkujete si 6 řetízkových ok a spojíte do kroužku pevným okem
  • na začátku řady 3 řo, dlouhý sloupek a řo, ds a řo, celkem uháčkujeme 11 ds, končíme řo a po spojíme 
  • v další řadě jsem uháčkovala rovnou 6 řo a mezi 1. a 2. ds z předchozí řady jsem udělala po, nyní 5 řo a po mezi 2. a 3. ds z předchozí řady. Střídáme 6 řo a 5 řo. Končíme 6 řo, uděláme po, uháčkujeme 2 řo a dlouhý sloupek, který pícháme k prvním šesti řo 
  • uháčkujeme si 2 řo, 2 ds pod 6 řo z předchozí řady, nyní uděláme 4 řo a po spojíme na špičce ds, uděláme 2x nahozený ds, uháčkujeme 7 řo a opět spojíme po na špičce ds, uděláme další 2x nahozený ds, 4 řo a spojit po na špičce sloupku, nyní už jen dva ds, dvě řo a po spojit pod 5 řo z předchozí řady, tento postup opakujeme až do konce
Strašně špatně se to vysvětluje, snad jsem to napsala alespoň malinko srozumitelně. Stejně se většina z vás bude držet schématu.

Nakonec jsem vločky vypla na špendlíky a postříkala škrobem :)

K háčkování si můžete pustit Ladovskou zimu od Jarka Nohavici, jejíž úvodní slova jsem použila na nadpis dnešního článku - LADOVSKÁ ZIMA


Přeji vám krásný předvánoční čas. Hezký víkend, který já budu trávit asi u pečení a plnění zakázek. Vaše dětičky, ať dneska neodnesou čerti.

Co plánujete na víkend vy?

P.S. na vyhlášení sdílecí soutěže si ještě chviličku počkejte. Nezapomněla jsem, ale chci vyhlásit vítězku až budu mít pro ni dáreček hotový - snad to bude o víkendu.


Krásný zbytek dne Barča




15 komentářů:

  1. Baru, ty seš přece Barborka, jak jsem na to mohla zapomenout? tak dodatečně všechno nejlepší k svátku. a vločky jsou překrásné.
    pěkný pátek Majka

    OdpovědětVymazat
  2. Baru máš je moc hezké. Taky Ti přeji hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Batu, krásné vločk! Mějte se doma moc krásné! Radka

    OdpovědětVymazat
  4. TYTO VLOČKY MÁM TAKÉ MOC RÁDA.
    PŘEJI PŘÍJEMNÝ PŘEDVÁNOČNÍ ČAS.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Bohdo, tobě taky hezký předvánoční čas :) B.

      Vymazat
  5. Máš moc hezké návody ty hvězdičky a stromeček jsou moc hezké.Prosímtě dostala jsi balíček ode mne z vánoční výměny?Měj se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, zrovna jsem se chystala psát ti mailík, balíček včera dorazil, moc děkuji, pisnu ti ještě na mailík, asi během zítra B.

      Vymazat
  6. Baru, můžu se zeptat, jestli je někde návod na tu dečku pod vázou? :o) Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. Terezko, omlouvám se, že jsem nereagovala dříve, pár dní jsem tady nebyla. Jsem ráda, že jsi našla. Ať se povede :) Krásný zbytek víkendu Barča

      Vymazat
  8. Úžasná, musím na zimu zkusit. Z vašich stránek na mě dýchá pohoda a klid.Děkuji za to.Jitka

    OdpovědětVymazat
  9. Vločka je krásná, děkuji, jen přesně nerozumím zkratkám- ds-jako dlouhý sloupek a tím spojujete špičky? Prostě se stále učím. Jinak na vypínání se mi osvědčila párátka, tolik nerez jehel nemám a opravdu špendlíky reznou a ničí mi moje těžce udělané výtvory.
    Barunko, děkuji a pokračujte Pavlína

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...