neděle 19. července 2015

Tohle už snad není ani retro


Retro je teď hrozně in. Retro prostě opět přišlo do módy. Já osobně retro můžu. Ale odtud potud. Co je to vlastně retro. Vše co bylo? To je i včerejší den nebo také předchozí minuta. Někdy mám pocit, že je retro i to, co si ještě retrem býti nezaslouží.
Ale. Proč tady takhle filozofuji. Kam až to retro sahá? První republika je také retro? To se mi vnitřně bije. Ale možná se mýlím. 
Dnes večer se mi (již podruhé - s pýchou píšu) dostala do rukou kuchařka maminky mého tchána. Nevím, co k tomu napsat. Neumím ten pocit asi ani vyjádřit slovy. Držet v ruce ručně psanou, neskutečně starou, kouzlem naplněnou kuchařku, bylo pro mne vyjímečné a kouzelné. Více než dvě hodiny jsem v ní listovala tam a zpátky. A rozhodně né proto, že by v ní bylo málo receptů. Ten starý papír, ten pohled na písmo inkoustem "kreslené" a ta slova pro mne neznámá, mne stalovali pořád zpět. Tolik slov, ke kterým bych neznala význam jsem dlouho neviděla. Dokonce ani strýček google neporadil. Takže některé recepty zůstávají v nevědomosti. 
Jedno vím jistě. Lákalo by mne tuhle kuchařku vzít a vyzkoušet jeden recept po druhém. Spousta receptů by pravděpodobně byla překvapením až do úplného konce. 
Třeba se někdy zadaří a já vyzkouším alespoň pár kouzel z této kouzelné knihy. Pro pokochání vkládám pár foteček pro ty z vás, které už nemáte šanci se k takovýmto pokladům dostat. 




Přeji vám krásný zbytek tropického víkendu
Barča

6 komentářů:

  1. Baru, i já mám moc ráda stařičké věci, ale slovo retro u nás nefrčí.
    Myslím si také, že jsi v ruce držela poklad a moc ti přeji, aby přišla ta chvíle a ty jsi mohla některý vzácný recept vyzkoušet. Určitě pak dáš vědět s jakým výsledkem. :-)
    Měj se moc hezky. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, děkuji, ofotila jsem si z ní pár receptů na perník, tak zkusím a uvidím :)
      ale pšššt
      Dám vědět Barča

      Vymazat
  2. Baru, taky si myslím, že tohle není retro, ale to je celkem fuk. Máš doma opravdu poklad. přesně takhle psala moje babička, nádherně. Jen její kuchařku nemám, bohužel nejsme v rodině všichni stejní nadšenci všeho s duší.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máji, děkuji, miluji tohle písmo, moje mamka i taťka se jednu dobu zabývali "krasopísmem". Pamatuji si, že jsme měli i knihu, ale to už je nějaký ten pátek zpátky. Mně to taky láká, ale vzhledem k tomu, že bych potřebovala ty dny nafouknout.... nějak není kdy :)
      Máji, u nás taky ne e. Ulovila jsem si od jednoho pána bedny, který jsem si opravila a babička hned, že jsem sběrač a tahám domů bordel a tak, no :( že to mám po taťkově dědečkovi. Nenaděláš nic :D
      Pěkný zbytek týdne Barča

      Vymazat
  3. Stejně psala i moje babička...Cvibak předpokládám, že je sviboh - tak zas moje druhá babička říkala třené buchtě... Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, no, cvibak jsem dogooglila, že by mohl být nějaký piškot, takže to tak asi bude :) ale víc google nenašel :)

      Vymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...